3 najbolja načina da sprečite dekubitus

13.05.2022
3 najbolja načina da sprečite dekubitus

 

Nega nepokretnog pacijenta kod kuće predstavlja izazov za svaku porodicu. Potrebe slabo-pokretnih i nepokretnih pacijenata mogu biti različite i variraju od jednostavnog održavanja higijene na dnevnom nivou do celodnevnog nadzora, zamene pelena za odrasle, kupanja, davanja terapije, hranjenja i podmirenja svih ostalih potreba.

 

Kako dolazi do nastanka dekubitusa?

 

Dugotrajni boravak pacijenta u krevetu može imati negativne posledice po zdravlje pacijenta. Pre svega, mišićni tonus pacijenta se smanjuje i postoji stalan pritisak tela pacijenta na podlogu. Zbog dugotrajnog pritiska, koža pacijenta može da počne da se tanji uz stvaranje crvenila koje ne prolazi i nakon što je pritisak na konkretan deo tela prestao.

Tanjenje kože i crvenilo u ovakvim slučajevima predstavljaju početni stadijum nastanka dekubitusa. Dekubitus (dekubit, dekubitalna rana) predstavlja ranu od ležanja koja je direktna posledica produženog pritiska na određeni deo tela, a najčešće je srećemo kod nepokretnih pacijenata u kućnim ili neadekvatnim bolničkim uslovima.

 

3 najbolja načina za prevenciju dekubitusa

 

Rane od ležanja imaju 4 stadijuma razvoja odnosno pogoršanja. Prevencija je veoma bitna kod rizika od nastanka dekubitusa jer rane od ležanja imaju tendenciju veoma brzog širenja i pogoršavanja. Veoma je bitno odreagovati na prve znake nastanka dekubitusa, kako bi se pacijent poštedeo bola, neprijatnosti i infekcije, a smanjili troškovi daljeg lečenja i nege. Lečenje dekubitusa je spor proces koji može trajati nedeljama ili mesecima.

 

Dekubitus možete blagovremeno i efikasno sprečiti na sledeće načine:

 

  1. Redovna promena položaja tela pacijenta. Najidealnija situacija za pacijenta u riziku od otvaranja dekubitusa je da promena položaja bude u razmacima od najviše 2 sata. Ukoliko pacijent nije u mogućnosti da samostalno promeni položaj, neko od porodice ili profesionalni negovatelj mu treba asistirati.

 

  1. Adekvatno održavanje higijene. Nepokretni pacijenti su često i korisnici pelena za odrasle. Neredovna zamena pelena i neadekvatna higijena genitalnog dela pomažu nastanak dekubitusa, a kasnije i komplikacije izazvane infekcijom rane. Ovo se posebno odnosi na dekubituse koji nastaju na sedalnom delu tela.

 

 

  1. Korišćenje antidekubitnog dušeka. Antidekubitni dušek je moderno sredstvo prevencije i lečenja dekubitusa. Funkcioniše putem kompresora koji izmešta vazduh kroz ’’saće’’ od kojih se sastoji dušek. Na ovaj način se ravnomerno izmeštaju i menjaju tačne pritiska na telo pacijenta, onemogućavajući da pritisak bude konstantno na istim tačkama tela.

 

Šta kad je dekubitus već nastao?

 

Ukoliko je dekubitus već nastao, neophodno je što pre potražiti stručnu pomoć i započeti adekvatnu negu. Lečenje zapuštenih dekubitusa može trajati veoma dugo, a posebno pogoršane rane zahtevaju pomoć hirurga. Dekubituse koji još nisu ušli u alarmantno stanje može po nalogu lekara, uz pomoć adekvatnih pomoćnih sredstava, previjati i negovati stručna medicinska sestra ili tehničar.

Za lečenje dekubitusa koriste se specijalne obloge za brzo zarastanje rana i pomoćna sredstva koja pomažu prevenciji infekcije i održavanju optimalne sredine za lakše zarastanje rane.

 

Lečenje dekubitusa u kućnim uslovima

 

Za lečenje i previjanje dekubitusa kod kuće, na teritorji Beograda, možete se obratiti Mobilnoj sestri, Ambulatni za kućnu zdravstvenu negu. Mobilna sestra ima dugogodišnje iskustvo u uspešnom tretiranju i saniranju dekubitusa koje sprovodi uz pomoć posebnih obloga i drugih pomoćnih sredstava koja pomažu brzo zarastanje rana. Možemo vam preporučiti i najefikasnije antidekubitne dušeke na tržištu.

Za više informacija o kućnoj nezi i previjanju dekubitusa, kontaktirajte nas putem telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Molimo vas da pre poziva pripremite informacije o lokaciji, zdravstvenom stanju pacijenta i stanju dekubitne rane.

Tu smo za Vas!

Vaša Mobilna sestra