10 razloga zašto osećamo glad

10.09.2016
10 razloga zašto osećamo glad


Glad je veoma komplikovano stanje organizma, uzrokovano istovremeno i biološkim i psihološkim faktorima. Takođe, tu su i neke loše namirnice koje nas čine još više gladnim. Pronašli smo neke od najčešćih naučno baziranih razloga zašto su neki od nas stalno gladni.

1.       JEDETE DOSTA RAFINISANIH UGLJENIH HIDRATA

Čak i ako imate redovne obroke, a vaš dan izgleda ovako – činija slatkih žitarica za doručak, parče pice ili sendvič sa belim hlebom za ručak, čips za užinu, beli pirinač ili pasta za večeru i čokoladni kolač za dezert, nastaje ozbiljan problem, jer ste svoj organizam nahranili nutritivno siromašnim rafiniranim ugljenim hidratima. U nedostatku zasićenih vlakana u njihovom originalnom obliku, jednostavni i rafinisani ugljeni hidrati se brzo sagorevaju u našem organizmu, podižući naglo nivo šećera u krvi, a zatim uzrokuju njegov pad. Nizak nivo glukoze aktivira hormon gladi, što izaziva još veću želju za ugljenim hidratima.

SAVET: Kao sporo-sagorevajuće, čiste izvore energije izaberite složene ugljene hidrate kao što su: žitarice (integralni pirinač i kinoa), kupusasto povrće, voće i hleb od celih semenki.

2.       ZAPRAVO STE ŽEDNI

Studija časopisa Physiology & Behavior govori da ljudi u preko 60% slučajeva na žeđ reaguju tako što jedu.  Razlog tome je što hipotalamus, koji reguliše i glad i žeđ, nekad pomeša signale. Na taj način ispijanje vode dovodi do smanjena osećaja gladi, pomažući vam da smršate. U stvari uzimanje vode pre obroka može smanjiti za nekoliko stotina vaš dnevni unos kalorija. Jedna studija potvrđuje da unošenje dve čaše vode pre obroka dovodi do unosa 75 do 90 kalorija manje tokom jednog obroka.

SAVET: Sledeći put kada budete poželeli da pojedete neku užinu, prvo popijte čašu vode i sačekajte 20 minuta. Ako ste i dalje gladni, pojedite nešto. Ukoliko želite, umesto obične vode, možete pripremiti neki detoks napitak, koji će poboljšati vaš metabolizam i pojačati mogućnost sagorevanja masnoća u vašem telu.

3.       JEDETE DOK GLEDATE TV

Poznato je da jedemo očima, ali izgleda da i naše uši imaju značajnu ulogu. Nova studija objavljena u časopisu Food Quality and Preference, testirala je kako zvukovi koje proizvodimo dok jedemo utiču na naše navike u ishrani. Testirali su dve grupe ispitanika koji su jeli hrskavu hranu. Jedna grupa imala je slušalice koje su prenosile glasan zvuk, dok je druga grupa bila bez slušalica. Učesnici koji su bili pod uticajm zvuka, zapravo su pojeli znatno više od onih koji su bili u mogućnosti da čuju ono što jedu.

SAVET: Udaljite se od televizora, kompjutera i drugih uređaja tokom obroka. Ukoliko ručate u prepunom restoranu, razmislite da naručite našto hrskavo. Sve dok čujete ono što jedete, to će vas upozoravati da zapravo jedete. U suprotnom, dešava se da ni ne primetite da jedete i tako unosite znatno veće količine hrane.

4.       ČESTO STE POD STRESOM

Stres na kratak rok može dovesti do gubitka apetita. Usled stresa dolazi do lučenja adrenalina koji potrebu za hranom stavlja na čekanje, međutim, ukoliko takvo stanje potraje, to je već druga priča. Nadbubrežna žlezda počinje da luči hormon kortizol, koji ne samo da će aktivirati glad, nego će i lipide iz krvotoka skladištiti u ćelije masti.

SAVET: Nemoguće je kontrolisati sve uzroke stresa u vašem životu, ali je moguće kontrolisati ono što unosite u svoj organizam.

5.       NE SPAVATE DOVOLJNO

Ukoliko stalno proveravate zalihe grickalica u svojoj kancelariji, za to možete kriviti nedostatak sna. Poznati nutricionista i zvezda emisije “Moja dijeta je bolja od tvoje”, Jay Cardielo objašnjava da kada ne spavate dovoljno, nivo leptina (hormon koji reguliše unos i potrošnju energije) pada, što dovodi do povećanja apetita. Sertifikovani holistički zdravstveni savetnik Seth Santoro objašnjava da nedostatak sna može uzrokovati  sagorevanje manje kalorija, nemogućnost kontrole apetita i povećanje nivoa kortizola.

SAVET: Pokušajte sa programima i sredstvima za prirodnu regulaciju sna.

6.       JEDETE RAČUNAJUĆI KALORIJE, A NE HRANLJIVE MATERIJE

Nisu kalorije ono što vas čini sitim, već su to hranljive materije: vlakna, proteini i zdrave masti. Nažalost, prosti, rafinisani ugljenim hidratima i mnogim grickalicama nedostaju upravo ove materije. Bez obzira koliko jedete, vaše telo će tražiti neprestano još hrane. Rezultat je to da cete verovatno krenuti u potragu za grickalicama kako biste je utolili.

SAVET: Počnite dan sa visoko proteinskom i punomasnom hranom, kao što je Grčki jogurt, omlet sa povrćem, čia pudingom i to će vas sigurno zasititi.

7.       JEDETE BRZO

Hormonima gladi potrebno je 20 do 30 minuta da bi dospeli do mozga, pa ako čitav svoj obrok pojedete u roku od 5 minuta, verovatno ćete pojesti više nego što vam je potrebno. Sistem zahteva određeno vreme kako bi informaciju o sitosti dostavio do mozga i zato je dobro sporo jesti. To je još jedan dokaz da brza hrana utiče na gojaznost.

SAVET: Kada stigne vaš obrok, pojedite ga do pola, a zatim napravite pauzu od 10 minuta i onda pređite na drugi krug. U pauzi porazgovarajte, popijte nekoliko gutljaja vode i dozvolite organizmu da odluči da li ste pojeli dovoljno hrane.

8.       UZIMATE GAZIRANA PIĆA BEZ ŠEĆERA

Bilo da se radi o vrsti sa ili bez šećera, gazirana pića su jedna od najslađih pića koje možete konzumirati. I kao što mnogi od nas znaju da nas šećer "tera" da uzimamo još više namirnica pune šećera, veštački zaslađivači (poput aspartama, acesulfama K i sukraloze) zapravo mogu da još više ubrzaju i povećaju vaš apetit od običnog šećera, što dalje prouzrokuje povećan unos kalorija. Prema studiji Britanskoj magazina o ishrani, istraživanje je pokazalo da su pića zaslađena glukozom i fruktozom (2 sastojka običnog šećera) povećala sitost i smanjila hormon gladi ghrelin, dok pića sa veštačkim zaslađivačima nisu uspela da zadovolje hormone koji signaliziraju sitost.

SAVET: Ukoliko pijete gazirana energetska pića, bolje ih zamenite nekom od hrane koja vam daje energiju poput povrća ili orašastih plodova, koja će Vam zadovoljiti osećaj sitosti a ujedno vam i pružajući neophodnu energiju za ostatak dana.

9.       PRESKAČETE OBROKE

Ovo će naizgled zvučati kao očigledan razlog, ali se radi mnogo više nego o činjenici da ne hranite svoje telo. Preskakanje jela se zapravo pokazalo kao razlog zašto se pri sledećem obroku odlučujete za veće porcije hrane, prema studiji Nacionalnog instituta zdravlja SAD. Kada ne jedete, vaše telo troši zalihe glukoze, što dodatno aktivira hormon gladi ghrelin, koji Vam povećava apetit.

SAVET: Trudite se da jedete na svakih 4-5 sati i neka vam zdrave grickalice budu uvek pri ruci kako bi vam pomogle da pregurate osećaj gladi do sledećeg obroka.

10.   VAŠ INSTAGRAM NALOG JE PUN FOTOGRAFIJA HRANE

Kako se ispostavilo, prelaženjem preko fotografija hrane na vašem nalogu se pokazalo isto toliko pogubno za vaš želudac kao i aktivno traženje tih istih slika. Prema izveštaju žurnala Mozak i Savest, kada vidimo atraktivne fotografije hrane, to povećava našu želju da je odmah probamo, a to se dešava putem nervnih i fizičkih reakcija koje se nazivaju "vizuelna glad". Drugim rečima, čak i ako nam telo nije željno hrane, pojaviće se signal u mozgu da smo gladni. Zašto se to dešava? Naučnici su utvrdili da se "hormon gladi" ghrelin poveća prilikom prikaza fotografija hrane.

SAVET: Otpratite profile koji pružaju kvalitetne slike sjajne svetlucave savršene hrane pune kalorija i umesto toga zapratite neke koji se bave zdravijom ishranom, jer se mozak ne aktivira u toj povećanoj meri na glad gledajući takve fotografije.