10 korisnih saveta za mamurluk

26.12.2019
10 korisnih saveta za mamurluk

Kažu da je najbolji lek za mamurluk imati manje od 25 godina. Međutim, postoje i drugi načini da se mamurluk spreči ili barem ublaži. Danas ćemo sa vama podeliti 10 korisnih saveta za pobedu nad mamurlukom koji vam mogu pomoći bez obzira koliko godina imate.


Šta je mamurluk?


Mamurluk u većini slučajeva nastaje kao posledica preterane konzumacije alkoholnih pića, a pogoršava se ukoliko je došlo do mešanja različitih vrsta alkoholnih pića ili konzumiranja manje kvalitetnog pića. U uzroke mamurluka ubrajamo dehidrataciju organizma, širenje krvnih sudova, pad šećera u krvi i određene štetne supstance koje se mogu naći u alkoholnim pićima.


Koji su simptomi mamurluka?


Najčešći simptomi mamurluka su:

·        jača ili slabija glavobolja

·        malaksalost

·        bol u mišićima

·        suva usta

·        nemiran stomak ili mučnina

·        nervoza

·        povećana osetljivost na buku i svetlost

·        velika žeđ


Lek za mamurluk?


Najefikasniji načini da se mamurluk spreči ili što brže prođe su sledeći:

1. Pijte puno vode

Unos tečnosti je preporučljiv pre, tokom i nakon konzumacije alkoholnih pića. Unos vode uz alkohol će obezbediti da ne dehidrirate i ne budite se da pijete vodu tokom noći.

2. Jedite pre nego što pijete

Ako znate da je ispred vas luda noć u kojoj ćete popiti mnogo, pokušajte da dobro i obilno večerate. Piti alkohol na prazan stomak dovodi do bržeg i jačeg efekta alkohola, kao i goreg mamurluka.

3. Ne mešajte različita alkoholna pića

Ukoliko već znate da ćete popiti puno alkohola tokom neke proslave ili druge slične prilike, najbolje bi bilo da se odlučite za jednu vrstu pića. Mešanje više pića može dovesti do mučnine i kada unesete manje količine.

4. Pojedite tanjir supe

Ukoliko je sutradan nastupila mučnina i teško vam je da jedete čvrstu hranu, tanjir tople supe je najbolje rešenje. Supa deluje na organizam poput infuzije, unoseći dodatnu tečnost i energiju.

5. Pojedite bananu ili neko drugo voće

Banane su najbolji prirodni lek protiv mamurluka, mada možete pojesti i neko drugo voće kako biste povratili nutrijente i vitamine u svoj organizam. Voće možete i izmiksati u blenderu ako vam je tako lakše. Ako nemate voća u kući, pokušajte sa voćnim sokom ili šumećim tabletama multivitamina.

6. Odspavajte

Ukoliko ste u mogućnosti, pokušajte da odmorite i odspavate što duže, nakon što ste doručkovali i uneli dodatnu tečnost.

7. Uzmite lek protiv bolova

U slučaju jake glavobolje koja ne prolazi, konsultujte se sa vašim farmaceutom i uzmite lek protiv bolova koji vam najviše odgovara.

8. Vežbajte

Možda vam vežbanje nije ni na kraj pameti kad ste mamurni, ali vežbanje je jedan od najefikasnijih načina da se izleči mamurluk. To ne mora biti odlazak u teretanu – duža šetnja na svežem vazduhu, istezanje ili joga vam mogu više prijati, ubrzati cirkulaciju i vratiti vašem organizmu energiju.

9. Popijte čaj od đumbira

Čaj od đumbira je prava prva pomoć kod mučnine i povraćanja koji su izazvani mamurlukom. Đumbir smiruje nemiran stomak i smanjuje nagon za povraćanjem.

10. Nikako nemojte nastavljati sa konzumacijom alkohola

Klin se klinom, u ovom slučaju, ne izbija. Nemojte unositi dodatan alkohol kada ste mamurni jer vam neće poboljšati stanje i otkloniti tegobe.

11. Ukoliko se stanje ne poboljša, posetite lekara

U određenim slučajevima mamurluk će biti izuzetno jak i neće proći sam od sebe. To se dešava kada se zaista pretera sa unosom alkoholnih pića i kada je imunitet već oslabljen. U tom slučaju je neophodno posetiti lekara koji će odrediti neophodnu terapiju ili prepisati infuziju.

Mobilna sestra je Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu koja vrši usluge davanja infuzije u kućnim uslovima, prema nalogu lekara. U najkraćem roku od Vašeg poziva, Mobilna sestra će u udobnosti Vašeg doma pružiti neophodne medicinske usluge, radnim danima i vikendom, u terminu koji Vama najviše odgovara. Za više informacija u vezi kućnog davanja infuzije ili bilo koje druge medicinsko-tehničke usluge, pozovite 060 32 64 666 ili nas kontaktirajte putem društvenih mreža.

Vaša Mobilna sestra